Blogs
Haal jij de dertig? Door Freya Zandstra
“Let maar eens op: over vijf jaar is de schijf van vijf niet langer de norm als het gaat om gezond eten, maar het doel per week meer dan dertig soorten groenten en fruit te eten. De gedachte achter dit voedingsadvies is de wetenschap dat mensen die gezond en vitaal oud worden een rijk en divers microbioom hebben. Je kent ze misschien ook als je ‘darmflora’ en dat bestaat uit een scala aan gunstige bacteriën, schimmels, protozoa en andere micro-organismen die leven in buik en op je huid. Ze zijn een belangrijke factor in je gezondheid, want ze zorgen onder meer voor je weerstand, je mentale gezondheid en voor goede vertering.
Mensen in de niet-Westerse wereld die vooral onbewerkt voedsel eten, hebben een veel diverser en rijker microbioom dan wij, die ons eten grotendeels in de supermarkt kopen. Dat is niet zo gek, want in een zakje rucola uit de supermarkt, zit maar een fractie van het aantal micro-organismen van een bosje rucola dat groeit op een veld dat niet bespoten wordt. Zo levert een bosje onbespoten vollegrondsrucola een veel grotere bijdrage aan je gezondheid.
Iedere soort onbewerkte groente en fruit levert een eigen set goede micro-organismen. Daarom zijn voedingsdeskundigen fan van variatie: hoe meer, hoe beter. Dertig soorten groenten en fruit per week, haal je niet met een dagelijkse banaan en je AGV-tje. Maar maaltijden met vijf soorten groenten of meer zijn ook niet heel moeilijk: denk aan rijkgevulde tomatensauzen met wortels, ui, bleekselderij, courgette, paprika en volkoren pasta, waarbij ook het graan van de pasta mag worden geteld. Of denk aan een traybake met aardappelblokjes, pastinaak, venkel, wortel, knolraap en halloumi. En elk toefje peterselie of bieslook telt mee. De tuinders uit jouw buurt hebben het allemaal voor je in de aanbieding.”
Reageren? Mail naar info@friesevoedselbeweging.nl