Voedselverhalen
De andere waarde van aarde
Een gezond bedrijf in een kwetsbaar klimaat – Door Freya Zandstra
“De teelt is niet lastig: sla, prei of tomaten telen zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest, dat lukt best. Maar afzet vinden voor biologisch, dat valt niet mee.” Volgend jaar viert Jochum de Boer uit Kimswert zijn dertigjarig bestaan als tuinbouwer. Zijn kas op de zeeklei doet in niets denken aan de tomaten-, komkommer- en paprikafabrieken op Het Bildt en in de piolder. Hier staat de venkel naast de paksoi en de tomaten naast de boontjes. Daar tussendoor eten kippen en konijnen in mobiele rennen de achtergebleven restjes van het andijviebed leeg.
Lees hier het volledige Voedselverhaal van Jochum de Boer
Natuurboerderij Op de Him: Spil in de korte keten door Freya Zandstra
Ze hadden zelf ook nooit gedacht dat het zo zou kunnen: maar het kan. Er staan 45 koeien in de weiland en in de winkel wordt eigen melk, kaas en vlees verkocht, aangevuld met aardappels, groente en zuivel van leveranciers uit de buurt. Met deze bedrijfsvoering komt er brood op tafel en heel belangrijk: iedereen is gezond.
De boerderij van Auke en Rennie Stremler in Jorwert was ingericht op turboboeren: met een grote koppel Holsteiners om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te kunnen melken om de zware financiering te kunnen afbetalen. Toen de ruilverkaveling kans bood op een omslag naar een natuurinclusiever bedrijfsvoering, ging Auke schoorvoetend overstag. De Holsteiners maakten plaats voor Blaarkoppen en het bedrijf ging totaal op de schop. Na een paar jaar was Auke zo enthousiast dat een omschakeling op biologische melkveehouderij volgde. Maar toen dat eenmaal liep, volgde een terugslag: Auke kreeg een burnout en met haar zoon moest Rennie het bedrijf in de benen houden.
Lees hier het volledige Voedselverhaal van Natuurboerderij Op De Him
Haal jij de dertig? Door Freya Zandstra
“Let maar eens op: over vijf jaar is de schijf van vijf niet langer de norm als het gaat om gezond eten, maar het doel per week meer dan dertig soorten groenten en fruit te eten. De gedachte achter dit voedingsadvies is de wetenschap dat mensen die gezond en vitaal oud worden een rijk en divers microbioom hebben. Je kent ze misschien ook als je ‘darmflora’ en dat bestaat uit een scala aan gunstige bacteriën, schimmels, protozoa en andere micro-organismen die leven in buik en op je huid. Ze zijn een belangrijke factor in je gezondheid, want ze zorgen onder meer voor je weerstand, je mentale gezondheid en voor goede vertering.
Lees hier het volledige Voedselverhaal ‘Haal Jij De Dertig?’
Reageren? Mail naar info@friesevoedselbeweging.nl