Voorbereidend Fieldlab “Duurzame Korte Keten Greidhoeke”
Het voorbereidende Fieldlab ‘Duurzame Korte Keten Greidhoeke’ is volop in bedrijf. Het project is onderdeel van de BioRegio en een initiatief van onderstaande partners van De Friese Voedselbeweging. Dit door het Ministerie van LNV en het programma voor plattelandsontwikkeling van de Europese Unie gefinancierde project heeft als doel om perspectief te bieden aan de Friese landbouw- en voedseltransitie door een substantiële duurzame korte keten te ontwikkelen in de Greidhoeke.
Door een markt te creëren voor duurzame producten uit de regio en het aanbod van boeren en producenten daarop af te stemmen bouwen we samen aan een nieuw verdienmodel. We creëren daarmee niet alleen economische waarde voor het gebied, maar versterken ook onze lokale eetcultuur, landschap, biodiversiteit, water- en bodemkwaliteit. Als onderdeel van het wetenschappelijk onderzoek zal ook aandacht worden besteed aan de relatie tussen een gezonde bodem, voedsel en humane gezondheid.
Wil je bijdragen aan het onderzoek? Vul dan de vragenlijst in.
Op donderdag 13 juni organiseerden we een Startconferentie over het Fieldlab en de ontwikkeling van de Duurzame Korte Keten voor de Greidhoeke. Hier vind je het uitgebreide verslag van de conferentie.
Op donderdag 14 november wordt het rapport gepresenteerd van het voorbereidende Fieldlab Duurzame Korte Keten Greidhoeke. Ben je benieuwd naar de uitkomsten? Je bent van harte welkom om de presentatie bij te wonen. Deze vindt plaats op donderdag 14 november van 19.30-21.30u bij It Reade Hynder in Wommels. Zien we je daar?
In de ontwerpfase van een Fieldlab voor de ontwikkeling van de duurzame korte keten in de Greidhoeke werken we vanuit de voedselgeschiedenis uit dit gebied aan een nieuwe invulling voor het voedselsysteem van de toekomst. Hieronder kan je een filmpje bekijken dat we maakten om inzicht te geven in de manier waarop het landschap ons voedselsysteem heeft gevormd en het voedselsysteem ook weer invloed heeft gehad op het ontwerp van onze woongemeenschappen en infrastructuur.
Dit project is gericht op de Greidhoeke van Friesland, maar we werken graag samen met duurzame korte keten initiatieven in andere delen van Friesland!
In de komende maanden werken we aan een plan om de vraag naar duurzame lokale producten tot ontwikkeling te brengen, de gewenste producten te ontwikkelen in het gebied en we onderzoeken hoe we ook de markt voor deze lokale productie goed kunnen ontwikkelen uitgaande van de huidige korte keten ondernemers. Ook het agrarisch onderwijs en onderzoek naar de effecten van deze ontwikkeling voor het gebied staan op de agenda. Wil je ook betrokken zijn bij deze ontwikkelingen? Stuur een berichtje aan info@friesevoedselbeweging.nl of meld je aan voor de nieuwsbrief, dan nodigen we je uit voor de volgende bijeenkomst.
Ik meld me aan voor de nieuwsbrief:
Graag tot ziens bij één van de bijeenkomsten!
Namens de initiatiefnemers,
Bregje Hamelynk, initiatiefnemer Friese Voedselbeweging, De Voedselwerkplaats
Johannes Lankester, Netwerk Duurzame Dorpen
Martien Lankester, Avalon Foundation, BioRegio Greidhoeke
Michel Pauluis, Permacultuur-tuinderij Ús Hôf, Voedselgemeenschap Ús Iten
Wytze Brandsma, Feriening Biologyske Boeren Fryslân, Melkveehouderij Brandsma’s Pleats