Bij een Buurtmarkt koopt een collectief burgers rechtstreeks lokale producten bij duurzame boeren en andere producenten, zoals bakkers of kaasmakers uit de regio, aangevuld met producten van de bio-groothandel. Zo haal je al je weekboodschappen op één plek, zoveel mogelijk lokaal en voor een goede prijs. Twee maanden geleden zijn Zinzi, Koen en Elias bij Zorgboerderij De Noorderhoeve met hun Buurtmarkt begonnen.  

 De basis voor een voedselgemeenschap
Vanaf het begin was de zorgboerderij blij met hun komst. Tijdens corona viel het winkeltje weg, waardoor er minder inkomsten maar ook minder reuring was op de boerderij. Al bij de start van de Buurtmarkt vormde zich een groep enthousiaste leden die niet alleen producten willen afnemen, maar ook mee willen denken over het opbouwen van een levendige voedselgemeenschap.  

 Kimchi en de korte keten
De Buurtmarkt biedt zo ruimte voor ieders kennis en kunde. Broodbak- en kimchiworkshops worden ingepland en er wordt gewerkt aan een taartenbakschema! Maar belangrijker nog: door de reuring worden ook ondernemers uit de regio geprikkeld om met de Buurtmarkt samen te werken. Zodoende kan een klein initiatief innovatie in de korte keten helpen aanjagen!  

Het kleinschalige opschalen
De oprichters zijn blij dat ze kunnen bouwen op de schouders van andere Buurtmarkten. Zo zijn er standaarddocumenten voor de werving van leden, het opzetten van een vereniging of het draaien van de Buurtmarkt zelf. Hierdoor is het opzetten van een Buurtmarkt vrij eenvoudig. Ook het bestellen via het platform Local Food Works is een fluitje van een cent. Heel fijn! 

Wil je ook een buurtmarkt beginnen? Meld je aan voor de starterscursus!

Wij doen ook mee: