Dorpendiner
Op 17 juli 2020 organiseerde Stichting Doarpswurk, in samenwerking met de Friese Voedselbeweging, het Dorpendiner ‘Lekker Lokaal’. Topchefs Kees Elfring (HupHupFoodlab) en Albert Kooy (Dutch Cuisine / NHL Stenden www.stendenhotel.com) verzorgden die avond een topdiner in de tuin. Een maaltijd voor 100 personen, geheel Corona-proof, volgens de uitgangspunten van Dutch Cuisine: vers, duurzaam, van het seizoen, uit de regio, meer groenten, minder vlees.
Start online-winkelsysteem Buurtmarkt
Een online-winkelsysteem waarmee burgers direct bij boeren kunnen kopen gaat van start. Vijf dorpen organiseren hun voedselgemeenschap om met dit systeem en een eigen gemeenschapstuin het verschil in eigen omgeving te maken, tal van andere dorpen staan in de startblokken
– Streekzomer (=www.eetbaarfryslan.frl)
Het jaarlijkse evenement Streekweek krijgt een corona-bestendig alternatief: Streekzomer, die consumenten met fietstochten bij duurzame lokale producenten langs voert
Coöperatie
De nieuwe coöperatie Streekboeren & Co, gericht op B2B, ging dit voorjaar van start met een nagelnieuwe groentesnijderij. Een samenwerking tussen producerende boeren en afnemers zorgt voor evenwicht in vraag en aanbod.
Buitenkeuken
In de zelfoogsttuin Us Hôf ging Huphupfoodlab www.huphupfoodlab.nl van start. Tot en met 28 augustus kookte Kees Elfring (voorheen restaurant Marius, Amsterdam) in zijn buitenkeuken met bezoekers van de tuin. Naast kookworkshops bood Elfring picknicks aan en had hij antwoord op alle denkbare culinaire vragen.
Vonketon
Het online-symposium Vonketon op 14 en 15 mei, over de sustainable development goals in de Blue Delta, leverde veel ideeën op om voedseltransitie in te zetten voor het halen van de doelen. www.vonketon.org